In 10 stappen richting ‘The Extraordinary Life’.

Zet al je talenten in en start een bedrijf dat jouw leven dient.

The manual

Laten we eerlijk zijn, jij hebt je schaapjes wel op het droge. Je hebt een mooie carrière als vlieger en financieel hoef je je geen zorgen te maken. Zeker niet over de basisbehoeftes. Dat wil niet zeggen dat je geen wensen meer hebt. Je houdt van luxe en mooie dingen of misschien heb je wel een prijzige hobby. Ook wil je je kinderen een mooie financiële headstart geven als ze straks het huis uit gaan.

Misschien herken je jezelf hier helemaal niet in. Je maakt je zorgen over je baan of je hebt je baan net verloren. De luchtvaart is grillig en je weet niet zeker of een baan als piloot er in zit voor de rest van je leven. Financiën zijn verre van op orde, je hebt zelfs nog een flinke schuld bij de bank.

“Ja maar ik heb alleen de vliegopleiding gevolgd en ik kan dus alleen maar vliegen.”

Nee, dat is niet waar. Natuurlijk is een opleiding heel waardevol, maar ook op andere manieren bouw je kennis op. Velen die een opleiding of studie hebben gedaan vinden daarna werk in een totaal andere sector. Je hebt een bepaald denkniveau aangetoond. Ook jouw opleiding en werkervaring als piloot tonen aan dat je bepaalde kwaliteiten hebt. Denk aan analytisch vermogen, ambitie, presteren onder druk en je durf om een risico te nemen (een vliegopleiding kost veel geld en geeft geen baangarantie).

Ik werk nu meer dan 14 jaar als piloot en heb inmiddels zoveel kennis en kunde gezien bij mijn collega’s. Vaak weten ze heel veel van bepaalde onderwerpen af, waarbij ze inzoomen op de details en echt experts zijn. Er zijn ook al piloten die hun werk in de luchtvaart combineren met het runnen van een eigen bedrijf. Dat kan jij ook!

Mijn grootste doel is het optimaliseren van mijn leven. Voor zover ik weet krijgen we maar één keer een leven en die wil ik ten volste benutten. Ik wil niet doen wat ik altijd al deed, omdat het comfortabel is. Ik wil het leven met al zijn kanten voelen, meemaken, beleven. Voor mij is het hebben van een eigen bedrijf het ultieme: ik zet mijn unieke talenten in op een manier dat het mijn leven dient. Het geeft mij autonomie en vrijheid. Ik draag bij aan het geluk van anderen. Ik zie het als een win-win-win situatie.

Dat gun ik jou ook!

Twee jaar geleden voelde ik aan alle kanten dat er iets bij me speelde. De begeleiding die ik toen zocht en niet kon vinden bied ik jou nu heel graag aan. Bij mij zijn er meerdere jaren en duizenden euro’s overheen gegaan om te komen waar ik nu sta: aan de start van een heel mooi bedrijf waar ik de komende jaren met liefde en bevlogenheid aan kan werken. En met het gevoel dat er nog veel meer potentie is en meer mogelijkheden zijn. Ook heb ik een heel nieuw netwerk met ondernemers opgebouwd. Dit alles maakt mijn leven zoveel voller, zoveel meer voldoenend. Ik wil nooit meer terug.

In deze manual geef ik je 10 stappen waarmee jij aan de slag kan als je nu op hetzelfde punt staat als waar ik eind 2019 stond. Er was van alles gaande in mij, maar ik kon mijn vinger er niet op leggen. Ik had al mijn doelen bereikt: een baan als piloot, een heerlijk huis om in te wonen en een fijn gezin met twee gezonde kinderen. Ik voelde een kriebel voor een eigen bedrijf, maar daar hield het wel zo’n beetje op. Gebruik deze manual om de eerste stap te zetten richting jouw meest bijzondere leven. Zo’n leven waarbij je op je 80e terugblikt en denkt: “Wow!”

Dankbaarheid voor hetgeen we momenteel hebben is onontbeerlijk. Met hetzelfde ook morgen tevreden te zijn is in strijd met de menselijke behoefte aan groei”.

Bodo Schäfer

The extraordinary life.

We beginnen met een aantal oefeningen. Misschien voel je weerstand om de oefeningen echt te gaan doen. Dit is begrijpelijke en heel menselijk. Toch vraag ik je om op mij te vertrouwen en al die stemmen in je hoofd die het “kinderachtig” of “zinloos” vinden de mond te snoeren. Het enige dat je te verliezen hebt is tenslotte een beetje van je tijd.

 

We gaan proberen om wat meer vanuit je gevoel dan vanuit je ratio te werken. Zet een timer op 10 min. Dat is de maximale tijd voor deze oefening. Schrijf nu 10 dingen op die je leuk vindt om te doen. Het is de bedoeling dat je er niet te hard en te diep over nadenkt, maar gewoon gaat schrijven. Duurt het te lang voordat je wat op papier krijgt, dan verdubbelt het aantal dingen die je leuk vindt naar 20. Je zit dan nog teveel in je hoofd: laat het los en schrijf. Het doel is om bij je gevoel te komen, want je ratio heeft nu niet de oplossing.

 

Ik wil je vragen om deze stap pas te doen als je de eerste stap hebt afgerond. De volgorde is belangrijk. Je gaat nu opschrijven waar je goed in bent. Als je die twee stappen omkeert, ga je bij stap 1 denken vanuit wat je al kan, terwijl je kracht juist zit in wat je gewoon leuk vindt om te doen, waar je energie van krijgt. Maak een lijst van waar je goed in bent. Dat kunnen concrete activiteiten zijn, maar ook competenties, zoals besluitvaardigheid, of doorzettingsvermogen.

 

Je hebt in stap 2 een hele mooie lijst opgeschreven. Toch zie je vaak zelf niet scherp waar je echt goed in bent, omdat je er als het ware te dicht op staat. Het gaat je zo makkelijk af dat je je niet realiseert dat het voor een ander moeilijk is. Vraag aan een aantal mensen die dicht bij je staan om jouw kwaliteiten op te schrijven. Denk aan je partner, je ouders, je beste vrienden/ vriendinnen. Realiseer je dat je tijd van hun vraagt, en dat je graag wilt dat ze er echt even moeite in steken. Leg dus eerst goed uit, waarom je die informatie van ze vraagt. Zo krijg je echt waardevolle informatie. Het is dezelfde vraag als bij vraag 2: waar ben je goed in?; beantwoord door mensen die dicht bij je staan.

Become a millionaire not for the million dollars, but for what it will make of you to achieve it.”

Jim Rohn

Tony Robbins heeft 6 human needs beschreven. Het zijn de redenen waarom we doen wat we doen. Kom erachter welke 2 van deze human needs jouw voornamelijkste drijfveren zijn:

  • Zekerheid (Certainty) We willen allemaal een bepaalde zekerheid in ons leven, een stabiele situatie, vaste grond onder de voeten (assurance you can avoid pain and gain pleasure).
  • Variatie (Variety/ Uncertainty) We willen ook variatie en onzekerheid, anders wordt het leven saai (the need for the unknown, change, new stimuli).
  • Betekenis/ Aanzien (Significance) We willen bijzonder zijn, iemand die wat waard is (feeling unique, important, special or needed).
  • Liefde/ Verbintenis (Love/ Connection) We hebben het nodig om verbonden te zijn met elkaar (a strong feeling of closeness or union with someone or something).
  • Groei (Growth) We willen ons ontwikkelen, niet stil blijven staan, maar vooruitgang (an expansion of capacity, capability or understanding).
  • Bijdrage (Contribution) Een gevoel van een bijdrage te leveren, er voor anderen te kunnen zijn (a sense of service and focus on helping, giving to and supporting others).

 

 

Wat zijn jouw valkuilen? Dit is een moeilijke, maar heel belangrijke stap. Waar zie je het bij jezelf misgaan? Waarom zou je eventueel opgeven? Welke eigenschappen heb jij die je in de weg zitten? Ook hier kan je anderen die dicht bij je staan om hulp vragen. Deze stap is heel belangrijk, omdat je dan ook van tevoren al kunt gaan bedenken hoe je hier mee om wilt gaan. En dan is het antwoord dat ga ik gewoon niet doen” niet goed genoeg. Wees eerlijk en zorg dat je echt iets “in place” zet dat het tegenhoudt. Bijvoorbeeld accountability van iemand.

Kies niet je doel, maar het pad. Het pad moet grotendeels leuk zijn. Natuurlijk zijn er af en toe dingen die je moet doen die je niet zo leuk vindt, maar grotendeels moet je er naar uit kijken. Want je leeft uiteindelijk jouw pad, en niet jouw doel.

Don’t ask permission, don’t need approval. Bedenk dat iedereen uiteindelijk voornamelijk met zichzelf bezig is. Dit is niet egoïsme, maar het is gewoon hoe de mens werkt. We bekijken de wereld door onze eigen subjectieve bril met ons eigen innerlijke commentaar op de achtergrond. Dus als iemand jou feedback geeft, bedenk dan dat diegene dat doet vanuit zijn of haar eigen overtuigingen. Feedback kan alsnog heel waardevol zijn, maar het is niet dé waarheid. Als ik ga vliegen dan heb ik allerlei specialisten die mij van informatie kunnen voorzien vanaf de grond. Maar uiteindelijk zit ík in dat vliegtuig en ben ik degene die moet omgaan met de gevolgen van een beslissing die ik maak. Dus ik neem hun adviezen serieus en ik probeer mij in te leven vanuit welke visie dat gezegd wordt en daarna neem ík de beslissing, neem ík de verantwoordelijkheid en draag ík de consequenties. Zo is het ook met je leven. Jij bent degene die jouw leven leidt, jij bent degene die moet leven met de consequenties van jouw keuzes. Een ander geeft altijd advies vanuit zijn of haar kijk op de wereld. Daarom is het ook zo belangrijk om je af te vragen van wie je wel of niet advies aanneemt.

The only risk in life is to not take the risk; not taking risks is the biggest gamble of all.”

Marisa Peer

Geloof er in dat wat jij te bieden hebt er nog niet is in de wereld. Niemand is zoals jij, iedereen is uniek. Iedereen is een unieke combinatie van nature and nurture en van opgedane kennis en ervaringen. Waarom zouden jouw woorden/ daden/ manieren minder waardevol zijn dan die van een ander? Bedenk dat jij altijd oneindig waardevol bent, jij bent onbetaalbaar. Dat wat jij levert dat heeft een waarde. Die waarde kan ook zomaar veranderen, zonder dat het geproduceerde verandert. Als jij meer bekendheid krijgt bijvoorbeeld dan stijgt alles wat je al geproduceerd hebt mee in waarde terwijl er letterlijk gezien niets is veranderd aan je product of dienst.

Empower yourself and realize the importance of contributing to the world by living your talent.
Work on what you love. You are responsible for the talent that has been entrusted to you.

Catharina Bruns

Het vinden van jouw business idee is een puzzel. Je hebt met de vorige stappen allerlei stukjes in handen en het is nu aan jou om erachter te komen waar jouw talenten en wensen samenkomen met een behoefte in de markt. Je zult hiervoor moeten gaan experimenteren, want met alleen maar nadenken kom je er niet.

Ik wil je graag helpen. Ook voor jou zijn er mogelijkheden die je nu nog niet ziet. Zoals er ook mogelijkheden voor mij waren die ik nog niet zag. Mijn coaches hebben dat proces enorm versneld en ook nog eens veel leuker gemaakt. Dat gun ik jou ook.

Dus heb je de (stiekeme) wens om een eigen onderneming te runnen? Of om een verdieping te maken in je leven? Stop dat gevoel niet weg, maar boek een sparringsessie bij mij waarin ik samen met jou bekijk wat voor mogelijkheden ik voor jou zie.

 

Wil jij jouw ‘Extraordinary Life’ uit laten komen met behulp van mijn expertise?

 

Neem dan contact met mij op en boek een gratis sparringsessie bij mij in waarin ik samen met jou bekijk wat voor mogelijkheden ik voor jou zie. Het is mijn missie om zoveel mogelijk vliegers te helpen om hun potentie tot zijn recht te laten komen.